Panduan Memilih Soy Protein yang Terbaik Dan Berkualiti ~ 7 Kriteria WAJIB Ada.

Badan kita terdiri dpr sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein memrupakan makanan kpd sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah pula dgn sumber protein yg bagus, sel yg sihat akan mudah terbentuk utk menggantikan sel yg lama dan mati. Segala penyakit pada zaman moden skrg ni disebabkan oleh pengumpulan sel2 yg LEMAH DAN KURANG SIHAT. Jadi keperluan protein yg mencukupi dikatakan kunci kesihatan yg optimum.

Protein hakikatnya boleh didapati dlm makanan seharian kita sprt ikan, ayam, daging kekacang dan byk lagi. Tapi protein ni mudah musnah bila berada dlm suhu makanan yg tinggi. Akibatnya tubuh hanya menyerap saki baki protein yg ada dan selebihnya badan kita hanya menyerap minyak hasil masakan sprt ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan bergoreng. 

Jadi kita perlukan sumber protein tambahan utk memastikan badan kita mendapat protein yg mencukupi. Di pasaran sekarang melambak dah mcm2 jenis protein sehingga kita rambang mata utk memilih...TETAPI, bagaimana untuk memilih soy protein yang terbaik dan berkualiti? 

Mari kita lihat apa 7 kriteria WAJIB ada dalam Soy Protein yang berkualiti dan terbaik.

v     Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ 
      Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

v     Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~ 
      Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

v     Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu-   
      Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

v     Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-
     Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

v      Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan-  
      Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

v     Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- 
       Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

v     Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ 
      Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy perotein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup



OK. Skrg anda dah tahu. So kenapa saya katakan ESP (Energizing Soy Protein) Shaklee adalah yg terbaik??? semestinye kerana ia memenuhi semua kriteria ini. Alhamdulillah, saya sendiri kini telah memilih ESP sbg sumber protein harian saya dan dah jadi one of my favourite supplement. Anda juga patut mencubanya juga. Sekali cuba sudah pasti anda akan jatuh cinta dan tidak berpaling lagi.

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pertanyaan dan pesanan??

Hubungi kami di  anishaklee@gmail atau SMS 019-9637472 ( kak nie ) untuk maklumat lanjut. Jangan lupa LIKEMysupplemen Shoppe untuk mendapatkan PROMOSI & TIPS KESIHATAN terkini daripada kami !!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...