Ketahui Vitamin Yang Penting & Yg Perlu Dielakkan Ketika Mengandung.

Pengalaman mengandung tentunya satu pengalaman indah bagi setiap wanita yg pastinya takkan dilupakan sampai bila2. Dan disepanjang tempoh ini, kebykan ibu2 cuba sebaik mungkin utk menjaga pemakanan termasuklah mendptkan supplemen tambahan agar anak yg dikandung mendapat zat yg secukupnya. Walaubagaimanapun, saya percaya masih ramai lagi ibu2 di luar sana yg masih tidak sedar betapa perlunya mereka mengambil zat nutrien yg secukupnya sepanjang tempoh kehamilan tersebut. Sbnrnya zat nutrien ini dpt diperoleh jika kita mengambil diet yg seimbang setiap hari. Namun sekiranya kita tak mampu utk makan secara seimbang, maka ketika inilah supplemen amat diperlukan. 

Memang vitamin hakikatnya adalah makanan tambahan yang diperlukan oleh badan untuk mengisi ruang-ruang kosong yang tidak dapat dipenuhi dari diet pemakanan harian. Namun bagi ibu mengandung hanya ada beberapa vitamin yang disarankan diambil semasa mengandung demi memastikan bayi dalam kandungan membesar dengan sihat dan cukup zat.

Berikut adalah vitamin yang perlu oleh ibu mengandung serta fungsinya:
 • Protien : untuk bina sel. Sel terbina dari protien. Tanpa protien, pembinaan dan perkembangan sel boleh terbantut.
 • Multivitamin dengan zat besi : demi memastikan sel mendapat semua vitamin penting dalam membentuk membentuk organ. Zat besi penting untuk pembinaan darah dan pembesaran janin.
 • B complex : penting untuk pembinaan sel darah, sarah dan beberapa organ penting termasuk tengkorak kepala.
 • Vitamin C : pembentukan kolagen dan membantu sistem antibodi.
 • Kalsium : pembinaan sel darah merah serta tulang bayi.
 • Omega : membantu pembentukan sel otak.
ESP ~ OUR BEST SELLER


Namun ada beberapa vitamin yang tak disarankan diambil semasa mengandung (kecuali atas saranan doktor sendiri) ialah antaranya: 


 • vitamin E
 • Alfalfa
 • GLA
 • Vivix
 • Cinch .
Vitamin2 yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.


Maka sebelum anda membeli apa jua vitamin, pastikan konsultasi diberikan agar pengambilan vitamin memberi kesan kesihatan yang optimum.

Hubungi saya utk dptkan supplement ini pada harga istimewa. Bagi anda yg mempunyai budget terhad, anda boleh dptkannya dlm bentuk trial pack. Cuma emailkan ke anishaklee@gmail.com ataupun sms ke 019-9637472.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...